Inspiratie, innovatie en inzichten rond decentrale waterzuivering
Op woensdag 26 juni vond de Kennisdeeldag plaats op de InfraCampus van Stichting IKN. Een inspirerende middag met een goedgevulde zaal, een gevarieerd programma en levendige discussies over de toekomst van decentrale waterzuivering.
Verdieping en verbinding
De middag begon met een gezellige lunch en netwerkmoment, waarbij de eerste contacten al snel werden gelegd en de energie voelbaar was. Gerrit Hasperhoven (InfraCampus – Stichting IKN) en Andre Mepschen (Water Alliance) heetten alle aanwezigen van harte welkom en gaven een korte introductie op het thema en het sprekersprogramma.
Sanimonitor: een helder kompas voor de sector
De eerste inhoudelijke sessie werd verzorgd door Bjartur Swart en Paul Kemp van STOWA, die het publiek meenamen in de werking van de Sanimonitor. Hun presentatie gaf een scherp beeld van hoe decentrale systemen zoals IBA’s presteren en waar ruimte is voor verbetering. Met vragen als “Hoe houden we deze systemen in beeld?” en “Hoe kunnen leveranciers waterschappen beter ondersteunen?” wisten ze de vinger op de zere plek te leggen. Hun bijdrage bood zowel overzicht als richting.
Europese kaders als kans
Vervolgens deelde Jan Starke van KWR zijn inzichten over de herziene EU-richtlijn Stedelijk Afvalwater. Zijn presentatie maakte duidelijk dat strengere regelgeving niet alleen uitdagingen met zich meebrengt, maar ook kansen voor decentrale oplossingen. Zijn praktijkvoorbeelden van Europese koplopers boden perspectief en lieten zien hoe innovatie en beleid elkaar kunnen versterken.
Inspiratie uit de praktijk
Na een korte pauze namen Stefan Bergsma van Desah en John van Schoonhoven van Bluecon het podium. Met aansprekende voorbeelden uit binnen- en buitenland gaven zij een boeiend overzicht van wat er al mogelijk is op het gebied van decentrale zuivering. In de presentatie van Stefan ging hij ook dieper in op de functie van de expertgroep Circulair Water, waar kennis en krachten worden gebundeld. Na afloop gaf van de sessies gaf Stefan aan: “Ik vind het erg positief dat het het aantal bezoekers niet in de kleinere presentatieruimte pasten. De opkomst zegt iets over de relevantie van het onderwerp.” John voegde daaraan toe: “Het was ee zeer interessante en waardevolle dag, met goede gesprekken, sterke presentaties en absoluut nieuwe inzichten.”
De sessie van Tiemen Nanninga van LeAF bracht een terugblik op 15 jaar aan pilots en ervaringen. Zijn open en eerlijke reflectie op wat goed ging én wat beter kon, werd bijzonder gewaardeerd. Zijn sessie leverde bruikbare lessen op voor iedereen die werkt aan lokale zuivering en grondstoffenwinning. Na afloop van het event gaf hij aan: “Hartelijk dank voor de goede organisatie en begeleiding in de aanloop".
Van idee naar realiteit
De afsluitende presentatie werd verzorgd door Dennis Meerburg van Lelystad Airport Business Park (LAB). Hij gaf een inkijkje in een vooruitstrevend project waarbij afvalwater op het bedrijventerrein op duurzame wijze wordt ingezameld, gezuiverd én hergebruikt. Zijn verhaal over het vacuümriool en het hergebruik van proceswater liet zien hoe innovatie concreet vorm krijgt in de praktijk.
Afsluitend woord
De afsluiting werd verzorgd door Andre Mepschen en Gerrit Hasperhoven, die met dank en trots terugblikten op de middag. Met al deze positieve reacties sluiten we een zeer geslaagde Kennisdeeldag af. Deelnemers gingen naar huis met nieuwe inzichten, contacten en inspiratie.
We bedanken alle sprekers, deelnemers en partners hartelijk voor hun bijdrage en enthousiasme. We kijken nu al uit naar een volgende editie!
Hieronder kunt u de presentaties raadplegen van de Kennisdeeldag
Foto: aftrap Kennisdeeldag door Gerrit Hasperhoven en Andre Mepschen
Foto: presentatie Paul Kemp
Foto: presentatie Bjartur Swart
Foto: presentatie Jan Starke
Foto: presentatie Stefan Bergsma
Foto: presentatie John van Schoonhoven
Foto: presentatie Tiemen Nanninga
Foto: presentatie Dennis Meerburg
Foto's: netwerkborrel InfraCampus Harderwijk