Samen werken aan de toekomst van afvalwatersystemen

De Kennisdeeldag is een initiatief van InfraCampus – Stichting IKN en wordt drie tot vier keer per jaar georganiseerd in de inspirerende omgeving van de InfraCampus in Harderwijk. Voor deze editie slaan we de handen ineen met Water Alliance, in het kader van 'WaterCampus Business Cafe on tour'.

Bent u actief in stedelijk waterbeheer, afvalwaterzuivering of duurzaamheid? Dan mag u deze middag absoluut niet missen!

Op donderdag 26 juni organiseren InfraCampus en Water Alliance een inspirerende Kennisdeeldag in de InfraCampus (gebouw 150) in Harderwijk. Het belooft een waardevolle bijeenkomst te worden, boordevol actuele kennis, inspirerende praktijkvoorbeelden én volop gelegenheid om te netwerken met vakgenoten en innovators uit het werkveld.

Mis deze kans niet om uw kennis te vergroten, nieuwe inzichten op te doen en duurzame verbindingen te leggen!

Wat kunt u verwachten?

U krijgt een uniek inkijkje in concrete toepassingen die nú al impact maken. STOWA, hét toonaangevende instituut in Nederland voor praktijkonderzoek, neemt u mee in de wereld van decentrale zuiveringen: met hun meerwaarde, maar ook hun knelpunten. De wereld van afvalwater is volop in beweging. Veranderende wet- en regelgeving, zoals de nieuwe Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater, vraagt om slimme, toekomstbestendige oplossingen. Tijdens de kennissessies worden deze kaders geschetst en verkent KWR de implicaties voor decentrale systemen.

Inspiratie uit de praktijk

De Expertgroep Circulair Water, met bijdragen van Stefan Bergsma (Desah) en John van Schoonhoven (Bluecon), verzorgen samen een inspirerende lezing over de verschillende oplossingen op het gebied van decentrale afvalwaterzuivering. Vervolgens nemen organisaties als LeAF en Lelystad Airport Business Park u mee in hun projecten, ervaringen en leerpunten.

Programma

Hieronder treft u het programma aan van de Kennisdeeldag. 

20250602_bjartur swart_verkleind.jpg (94 KB)  20250520_Paul_Kemp.jpg (152 KB)

Onderwerp: De toekomst van decentrale zuivering: Sanimonitor als kompas

Toelichting: De STOWA heeft enkele jaren terug voor de waterschappen de Sanimonitor opgezet om een beter beeld te krijgen over bestaande decentrale systemen zoals iba's en hoe deze presteren. We delen de bevindingen en gaan verder in op wat we kunnen leren van het verleden. Vragen zoals hoe houden we iba's in beeld, hoe tonen we de meerwaarde en hoe kunnen leveranciers waterschappers hierin ondersteunen worden besproken.

Profielfoto KWR Janv2.jpg (154 KB)

Onderwerp: Herziene EU-Richtlijn Stedelijk Afvalwater: kansen en implicaties voor decentrale watermanagementsystemen

Toelichting: De herziene EU-richtlijn voor stedelijk afvalwater stelt strengere normen voor afvalwaterbeheer, met als doel de waterkwaliteit en volksgezondheid beter te beschermen. KWR-onderzoeker Jan Starke licht de belangrijkste wijzigingen toe en verkent wat deze betekenen voor decentrale vormen van waterbeheer. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat hij zien hoe koplopers omgaan met juridische uitdagingen en kansen benutten.

Stefan Bergsma_V2.jpg (206 KB)  Profielfoto_John_van_Schoonhoven.jpg (35 KB)

Onderwerp: Mogelijkheden decentraal zuiveren

Toelichting: In deze presentatie vergelijken we decentrale en centrale afvalwaterzuiveringszuiveringssystemen en laten we door verschillende praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland zien wat er allemaal al mogelijk is op dit vlak.

Onderwerp: Lessen uit de lokale afvalwaterzuivering en grondstoffenwinning

Toelichting: Tiemen Nanninga vat in zijn kennissessie 15 jaar ervaring met pilots samen, waarin hij antwoord geeft op vragen als: wat waren beweegredenen om lokaal afvalwater te zuiveren en grondstoffen terug te winnen, waar liepen we tegenaan, wat ging er goed, en wat leren we hiervan voor de toekomst? 

20250602_LeAF_Tiemen_Nanninga.jpg (55 KB)

Dennis Meerburg_Lelystad_Airport_business_park.jpg (136 KB)

Onderwerp: LAB – Waterzuiveringspark

Toelichting: Bij LAB wordt water niet afgevoerd via een traditioneel riool, maar via een vacuümriool. Dit systeem maakt gebruik van lucht in plaats van water om toiletten door te spoelen. Zo wordt er veel water bespaard. Het afvalwater van toiletten wordt naar de zuivering van Waterschap Zuiderzeeland afgevoerd. Het schonere water van bijvoorbeeld douches en wastafels, wordt in het waterzuiveringspark opgewekt naar schoon proceswater. Dit gebeurt eerst via een natuurlijke zuivering (helofytenfilter) tot het voldoet aan de Europese normen voor oppervlaktewater. Vervolgens wordt het met een technische zuivering tot zeer schoon proceswater omgezet. Dit water kan weer worden hergebruikt binnen het bedrijventerrein als bluswater.

  • 16:15 uur – 16:30 uur - Afronding Kennisdeeldag door Andre Mepschen van Water Alliance
  • 16:30 uur - Netwerkborrel

Voor wie is deze dag interessant?

De Kennisdeeldag richt zich op een brede groep professionals en beleidsmakers. In het bijzonder is de Kennisdeeldag uitermate interessant voor:

  • Gemeentemedewerkers die zich bezighouden met stedelijk water, riolering, gebiedsontwikkeling en duurzame inrichting van de openbare ruimte
  • Vertegenwoordigers van waterschappen en provincies
  • Professionals van advies- en ingenieursbureaus
  • Bouwbedrijven en projectontwikkelaars
  • Experts en vakgenoten uit grote bedrijven die nu focussen op centrale (bio)zuivering kunnen inspiratie en inzichten halen uit nieuwe technologieën, gericht op de SDG’s en decentrale oplossingen.

Terugblik & presentaties

Bekijk hier de terugblik op de Kennisdeeldag. Ook vindt u hier de presentaties van de sprekers én een impressie van deze inspirerende en waardevolle middag.