Kennisdeeldag: Kaderrichtlijn water

Op donderdag 21 november organiseert InfraCampus-Stichting IKN in samenwerking met Water Alliance en TKI Watertechnologie een Kennisdeeldag, waar het thema 'Kaderrichtlijn Water' centraal staat. 

Water Alliance is dé branche- en netwerkorganisatie voor de Nederlandse watertechnologiesector en telt ruim 200 leden. Water Alliance ondersteunt haar leden op het gebied van (inter)nationale matchmaking, marketing, netwerkvorming en business development.

water-alliance-verkleind.jpg (20 KB)


Over ‘Kaderrichtlijn water’

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn is van kracht sinds 22 december 2000. De doelstelling van deze richtlijn is het realiseren en behouden van chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. De EU-lidstaten moeten deze 'goede toestand' uiterlijk in 2027 realiseren. Ondanks dat de wetgeving al geruime tijd is ingegaan, staan we momenteel voor een grote uitdaging. In tegenstelling tot jaren geleden, kunnen we momenteel veel meer meten. Ook weten we meer over hoe het oppervlakte water is vervuild door onder meer pfas, microplastics, nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Wederom een actueel thema waar we vanwege wet- en regelgeving niet om heen kunnen.


Programma

We starten deze dag met het uitzetten van de juridische kaders en waar we nu staan. Vervolgens worden ambities, doelen en actuele meetgegevens gedeeld vanuit verschillende invalshoeken.

Hieronder treft u het programma aan:

  • 11:30 uur - Inloop InfraCampus Harderwijk
  • 12:00 uur - 13:00 uur - Lunch
  • 13:00 uur - 13:15 uur - Ontvangst Gerrit Hasperhoven van InfraCampus-Stichting IKN en André Mepschen en Water Alliance
  • 13:15 uur -13:45 uur - Sprekers Dafne Van der Kraan en Anne-Marie Span van Stibbe Advocaten
    • Onderwerp: De KRW – een schets van de juridische stand van zaken in Nederland
    • Toelichting: De KRW vereist dat alle EU-lidstaten uiterlijk in 2027 voldoen aan de in de richtlijn gestelde doelen. Voor zowel grondwater als oppervlaktewater is het primaire doel om achteruitgang van de toestand van het water te voorkomen en de watertoestand verbeteren. Activiteiten die plaatsvinden in of in de nabijheid van oppervlaktewater zullen met deze doelen te maken kunnen krijgen. Anne-Marie en Dafne lichten toe welke eisen de KRW precies stelt en welke concrete gevolgen dit heeft voor activiteiten.
  • 13:45 uur - 14:15 uur - Spreker Tessa van der Wijngaart van STOWA  
    • Onderwerp: Naar gezond, schoon en levend water, de ecologische essentie van de KRW
    • Toelichting: De Kaderrichtlijn Water beoogt de kwaliteit van de waternatuur niet achteruit te laten gaan, te beschermen en te verbeteren. Om dit te kunnen bereiken is het nodig om te weten hoe de waternatuur functioneert, om daarmee de grootste knelpunten bloot te leggen en de stuurknoppen. Tessa licht dit toe aan de hand van de ecologische sleutelfactoren en geeft aan wat de grootste knelpunten in Nederland zijn voor de ecologie. 
  • 14:15 uur - 14:45 uur - Spreker Harry Bouwhuis van Waterschap Zuiderzeeland
    • Onderwerp: De KRW, hoe staan we er voor in Rijn-Oost
    • Toelichting: Vanuit de KRW zijn voor een groot aantal chemische stoffen normen voor oppervlaktewateren opgesteld. Op basis van de monitoringresultaten beoordelen de waterschappen voor welke stoffen wel en voor welke stoffen niet aan deze normen wordt voldaan. Voor normoverschrijdende stoffen gaan we na wat bronnen zijn en wat het handelingsperspectief is. Voor veel stoffen blijkt dat ook andere partijen dan het waterschap maatregelen zouden moeten nemen. Soms kunnen er ook vraagtekens gezet worden bij de huidige normen. En,  wat komt er nog op ons af.

  • 14:45 uur - 15:00 uur - Korte koffiebreak
  • 15:00 uur - 15:30 uur - Spreker Bram Koning van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • 15:30 - 16:00 uur - Spreker Joachim Rozemeijer van Deltares 
    • Onderwerp: Innovatieve monitoring en maatregelen voor de KRW
    • Toelichting: Onze landelijke meetnetten laten zien waar actie nodig is om de KRW-doelen te halen. Maar welke acties zijn waar precies nodig? Voor een gebiedsgerichte aanpak van nutriëntenproblemen in oppervlaktewater is detailmonitoring vereist om bronnen en routes binnen stroomgebieden te identificeren. Waar bevinden zich de hotspots en wanneer treden de hot moments van nutriëntenverliezen op? Met deze kennis kunnen we gerichte maatregelen nemen.
  • 16:00 uur - 16:15 uur - Spreker Steven van Rossum van programma WTEX10
    • Onderwerp: Kansen in de EU vanuit de Kaderrichtlijnen zoals de Kader Richtlijn Water.
    • Toelichting: Om EU lidstaten aan alle EU-waterwetgeving te laten voldoen zijn grote investeringen nodig, die voor een groot deel vergoed worden door Europese fondsen en leningen. Waterkwaliteitsbeheerders zijn bezig met het opstellen van investeringsplannen om de doelstellingen van de KRW te behalen. Het WTEX10 programma brengt per land/regio de opgaven in kaart, maakt een gezamenlijke strategie en aanpak om kansen met Nederlandse Watertechnologie bedrijven te verzilveren.
  • 16:15 uur - 16:30 uur - Afronding Kennisdeeldag
  • 16:30 uur - Netwerkborrel

Voor wie interessant

Deze Kennisdeeldag is uitermate interessant voor beleidsmakers, adviseurs watersysteem, gebiedsadviseurs, gebiedsbeheerders binnen het Waterschap. Ook is deze dag interessant voor beleidsmakers en adviseurs binnen de afdelingen Waterbeheer en Ruimtelijke Ordening en Milieu binnen Gemeenten. Daarnaast is deze dag interessant voor watertechnologiebedrijven en adviesbureaus. Tevens belooft het een inspirerende dag te worden voor projectteams en / of adviescommissies binnen die gemeenten, die zijn aangesteld om te zorgen voor de naleving van de KRW.

De inschrijving voor de Kennisdeeldag is gesloten.