Op donderdag 13 maart vindt de eerste Kennisdeeldag plaats in de InfraCampus Harderwijk dat wordt georganiseerd door InfraCampus - Stichting IKN in samenwerking Infranology, Bio Bound, VERHEES PRODUCTS. Deze bedrijven zijn tevens vertegenwoordig met een stand in de InfraCampus. Het thema dat deze dag centraal staat is 'Voorbeelden implementatie duurzame & circulaire innovaties in de Infra'.
Tijdens deze Kennisdeeldag kunt u niet alleen inspirerende lezingen bijwonen, maar het is tevens een uitgelezen kans om kennis op te doen over actuele thema’s die spelen in de GWW-sector. U kunt namelijk gedurende deze dag onze exposanten ontmoeten en van gedachten wisselen over concrete oplossingen wanneer het gaat om klimaatadaptatie, circulariteit en duurzaamheid, openbare verlichting en veiligheid.
We hebben een brede vertegenwoordiging van exposanten die graag met u meedenken over de genoemde thema’s.
Hieronder treft u het programma aan van de Kennisdeeldag.
Onderwerp: Rol van keurmerken in relatie tot duurzaamheid van bouwmaterialen
Toelichting: De Nederlandse infrastructuursector werkt hard aan het doel om tegen 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te opereren, in lijn met nationale en internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Dit stimuleert de ontwikkeling van steeds meer duurzame en circulaire innovaties. Maar hoe zorgt u ervoor dat de kwaliteit van deze innovaties gewaarborgd blijft? Jan legt uit welke belangrijke rol KIWA hierin speelt.
KIWA is een internationaal test-, inspectie- en certificeringsbedrijf dat kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van producten, processen en systemen waarborgt.
Onderwerp: Olifantsgras, nieuwe grondstof voor een biobased economie
Toelichting: Miscanthus Groep speelt een cruciale rol in de teelt en verduurzaming van het gewas olifantsgras. Het bedrijf richt zich op het bevorderen van olifantsgras als duurzame grondstof voor verschillende toepassingen, zoals biobrandstoffen en andere ecologische producten. In 2010 heeft Gert-Jan samen met drie andere bedrijven uit de akkerbouw, agrarisch loonwerk en groenvoorziening in de Haarlemmermeerpolder een coöperatie opgericht. Gert-Jan vertelt u meer over de actuele vraagstukken rondom het telen van dit gewas, zoals CO₂-uitstoot.
Onderwerp: Integratie olifantsgras in betonproducten voor vermindering CO₂-uitstoot
Toelichting: Bio Bound integreert olifantsgras, ook wel bekend als miscanthus, in diverse circulaire en biobased betonproducten voor de inrichting van de openbare ruimte. Dit omvat onder meer straatmeubilair, parkbanden, tegels en trappen. Het gebruik van miscanthus in het betonmengsel draagt bij aan een aanzienlijke CO₂-reductie. Tijdens de groei neemt miscanthus CO₂ op, welke vervolgens wordt vastgelegd in de vezels die in de betonproducten worden verwerkt. Daarnaast wordt betonpuingranulaat hergebruikt, wat de ecologische footprint verder verlaagt. Door deze innovatieve toepassingen levert Bio Bound een significante bijdrage aan de circulaire economie en de vermindering van CO₂-uitstoot in de bouw- en infrasector. Jaap vertelt in zijn presentatie hoe Bio Bound is gekomen tot de toepassing van olifantsgras.
Onderwerp: gerecycled kunststof en biobased producten toegepast in meubilair in de openbare ruimte
Toelichting: VERHEES PRODUCTS staat bekend om hun duurzame oplossingen voor de openbare ruimte, waaronder meubilair gemaakt van gerecycled kunststof. Dit innovatieve en milieuvriendelijke materiaal wordt steeds populairder, omdat het niet alleen een duurzame keuze is, maar ook praktisch en veelzijdig. Daarnaast biedt VERHEES PRODUCTS een innovatieve lijn biobased producten voor de inrichting van de openbare ruimte. Deze producten, gemaakt van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen, vormen een duurzaam alternatief voor traditionele materialen zoals beton, staal of kunststof.
Tijdens de lezing zullen Rogier Biekens van VERHEES PRODUCTS en Jan Jaap Folmer van UPPACT dieper ingaan op het belang van het recyclen van bermafval en hoe deze werkwijze kan bijdragen aan een meer circulaire infra-sector. Ze delen hun inzichten over de kansen en uitdagingen van deze duurzame aanpak. Ter illustratie presenteren zij een aantal praktijkvoorbeelden, waarin deze circulaire visie succesvol is toegepast.
Onderwerp: Hoe maakt u infrastructuurprojecten duurzamer en efficiënter?
Toelichting: Tijdens deze inspirerende lezing ontdekt u hoe Infrano Straatlaag WD06 van Infranology straatwerk naar een hoger niveau tilt. Deze innovatieve, waterdoorlatende straatlaag zorgt voor beter straatwerk, minder onderhoud en een langere levensduur. John neemt u mee in het ontwikkelproces en laat zien hoe slimme technologie en materiaalkennis samenkomen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijgt u een kijkje in de toepassing van Infrano Straatlaag WD06 in de infra-sector. Dit is de kans om uw project klaar te maken voor de toekomst.
De kennisdeeldag is uitermate interessant voor beleidsmakers binnen de afdeling projecten, onderhoud en groenvoorziening bij gemeenten, waterschappen, en provincies. Ook projectmanagers binnen infra gerelateerde bedrijven en ingenieurs kunnen tijdens dit seminar inzichten vergaren die toegepast kunnen worden bij het opstellen en uitvoeren van bestekken.
U kunt hier de presentaties raadplegen en de terugblik teruglezen van deze Kennisdeeldag