Kennisdeeldag - Duurzaam bermbeheer

Op donderdag 1 juni organiseert de InfraCampus-Stichting IKN een Kennisdeeldag, waar het thema 'duurzaam bermbeheer' centraal staat. U kunt tijdens deze Kennisdeeldag uiteenlopende inspirerende lezingen volgen. Ook is er volop gelegenheid om exposanten van de InfraCampus te ontmoeten en van gedachten te wisselen over actuele thema's die spelen in de Infra-sector. We hebben een brede vertegenwoordiging van exposanten in de InfraCampus, die graag met u meedenken. 

Programma

10:00 uur – Opening InfraCampus 

10:15 – 10:35 uur – Opening dagprogramma door gastheer – Tom Nagtegaal, C2 engineers

10:35 – 11:15 uur – Spreker: Demen Bulbul, Jba 

  • Demen gaat in op het recht op schadevergoeding vanwege onveilige bermen langs Nederlandse autowegen.

11:15 – 11:55 uur – Sprekers: Anton Bunt, TerraStab

  • Anton vertelt u meer over het stabiliseren van bermen door een specifieke toepassing. Terrastab maakt van een vrijwel elke zachte bodem een draagkrachtige ondergrond. Zij verharden grote oppervlakte voor bijvoorbeeld werkvloeren in bouwputten maar ook onderbanen voor weg funderingen. Bij het stabiliseren van wegbermen wordt een smalle strook berm, bestaande uit aanwezig materiaal met een bindmiddel vermengd en verdicht. Daarmee behoudt de berm de meest natuurlijke look en zal niet gezien worden als verbreding. Deze wijze van een berm veiliger overrijdbaar maken geeft een MKI verlaging van 40% ten opzichte van een op klassieke wijze verharde, vaak aangevulde, berm. Anton laat in zijn presentatie hier concrete voorbeelden van zien. 

12:00 – 13:00 uur - Lunch en netwerkmoment

13:00 – 13:40 uur – Spreker: André Oltvoort, Hauraton 

  • André gaat in op het onderwerp 'de zuiverende berm'. Voor een vitale berm is een schone bodem en een gezonde grondwaterstand essentieel. Ontdek hoe afstromend regenwater de berm lokaal kan vervuilen en hoe de zuiverende berm dit kan verhelpen.

13:40 – 14:20 uur – Spreker: Joost de Vogel, Essie BV.

  • Joost presenteert in zijn lezing de toepassing van Eco2Shield voor veilig bermbeheer. Essie is opgericht om overheden kennis te laten nemen van een toekomstgericht maaiproces. Begroeiingsvrije beschermingsringen oftewel Eco2Shield® is het alternatief voor het bosmaaien. Deze verandering belooft een verbeterslag op actuele doelstellingen. Deze presentatie richt zich op zowel Groen als Assetbeheer (OVL, bewegwijzering en meubilair). Tijdens het eerste jaar heeft Essie op de vakbeurs De Groene Sector, de Innovatie award 2022 mogen ontvangen! Gedurende de presentatie laat Joost zien welke verandering er optreedt na de toepassing van een innovatie en staat het thema "Investeer in veiligheid en milieu, bespaar op beheer en onderhoud" centraal.

14:20 – 15:05 uur – De lezing wordt verzorgd door: C2 Engineers

  • C2 Engineers laat u de verschillen in bermverharding zien en vertelt u meer over de ‘bermverhardingwijzer’.

15:05 uur – Afsluiting dag door gastheer – Tom Nagtegaal, C2 engineers

15:10 uur - Borrel en netwerkmoment

Presentaties

U kunt hier de presentaties raadplegen die zijn verzorgd op donderdag 1 juni 2023.