Kennisdeeldag - assetmanagement in de openbare ruimte geborgd

Op woensdag 4 oktober organiseert InfraCampus-Stichting IKN een Kennisdeeldag. U kunt tijdens deze Kennisdeeldag uiteenlopende inspirerende lezingen bijwonen die aansluiten bij het thema 'assetmanagement in de openbare ruimte'. Ook is er volop gelegenheid om te netwerken met exposanten die een vaste standplek innemen in de InfraCampus. 

Hoe wordt GIS onderdeel van het dagelijks werk van de assetmanager?

Op 4 oktober gaan we inhoudelijk in op deze vraag. Het verzamelen van relevante data in de openbare ruimte staat hierbij centraal. Hierbij wordt nader ingegaan hoe assetmanagement kan worden ondersteunt en gevisualiseerd met GIS applicaties. Aan de hand van de juiste data is het mogelijk om beheer in de openbare ruimte efficiënter en effectiever uit te kunnen voeren. Zowel vanuit kostenoogpunt, maar ook wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes op korte en lange termijn. U ontvangt gedurende deze Kennisdeeldag concrete handvatten en we laten u zien hoe ver de ontwikkelingen zijn met betrekking tot de toepassing van GIS applicaties.

Deze geheel volledig verzorgde Kennisdeeldag kunt u kosteloos bijwonen.

Programma

Hieronder treft u het programma aan van de Kennisdeeldag op 4 oktober: 

 • 10:00 uur – Opening InfraCampus
 • 10:15 - 10:35 uur – Opening dagprogramma door gastheer – Gerrit Hasperhoven, voorzitter InfraCampus-Stichting IKN
 • 10:35 - 11:15 uur – Spreker: Marcel Kasteleijn, Geometric Information Model BV
  • Onderwerp: Verschillende werelden die hetzelfde zijn & waarom luistert IT niet naar de praktijk?
  • Toelichting: Bouw, Civiel, Electro, Mechanisch, Constructief, Producenten, Leveranciers. We vinden ons eigen vakgebied zo belangrijk en terecht, want het is een speciaal en mooi vakgebied. Wanneer we iets verder kijken, komen we tot de conclusie dat we eigenlijk allemaal hetzelfde doen: we maken van kleinere onderdelen iets nieuws en denken daar goed over na. We huren specialisten in die het kunnen realiseren en die het kunnen onderhouden totdat het vervangen moet worden. Waarom gebruiken we dan allemaal verschillende software? Daar zijn goede redenen voor en daar vertel ik u graag meer over. Ook bespreek ik of een goede reden van vroeger nog voldoende aansluit bij de toekomst.
 • 11:15 - 11:55 uur – Sprekers: Eric van de Hoek, Geodirect en Stijn de ReusMy Cumulus
  • Onderwerp: Het inwinnen, verwerken en monitoren van assetdata met gps op een simpele wijze.
  • Toelichting: Via MyCumulus kan geospatial data eenvoudig worden toegepast om verschillende assets afzonderlijk van elkaar in te meten of te monitoren. Maar juist door de gegevens te koppelen en naast elkaar te zien kan er een totaalbeeld worden verkregen, waarmee nog beter uitdagingen in de gezamenlijke ondergrondse en bovengrondse ruimte worden geregistreerd en gemanaged. Met de onbeperkte hoeveelheid features die via MyCumulus aan assets gegeven kunnen worden, meet en monitort u altijd de data die voor u van belang zijn.
 • 12:00 - 13:00 uur - Lunch en netwerkmoment
 • 13:00 - 13:40 uur – Sprekers: Jurgen Evers en Rody Duisters, marXact
  • Onderwerp: Snel en accurate data beschikbaar, nu en in de toekomst.
  • Toelichting: Digitaal inmeten en uitzetten met GPS is de nieuwe standaard voor veel bedrijven en organisaties. Hoe hiermee te beginnen binnen de huidige werkwijze en organisatie? Hoe zorgt u ervoor dat meetdata direct van en naar het veld synchroniseert? Hoe helpt digitaal inmeten bij het oplossen van GIS-vraagstukken? marXact helpt bedrijven, gemeentes en andere overheidsorganisaties met een complete GPS-meetset door accurate meetdata snel beschikbaar en digitaal te hebben.
 • 13:40 - 14:20 uur – Sprekers: Marcel van der Staaij en Barbara van den Broeck, Spectrum advies & design
  • Onderwerp: Assetmanagement in OVL - hoe beheer je alle nieuwe lichttoepassingen en / of complexe lichtinstallaties?
  • Toelchting: naast OVL zijn er steeds meer nieuwe lichttoepassingen, zoals aanlichting van monumenten, speels licht op pleinen, gekleurd en/of bewegend licht. Dit vormt een uitdaging voor het assetmanagement. Spectrum brengt de casestudy van het nieuw lichtbeeld heraanleg Centrum Putten in beeld. In Putten is eerst een 'lichtvisie' opgemaakt met aandacht voor alle assets in de openbare ruimte. Vervolgens ontwikkelde Spectrum voor de gemeente lichtontwerpen in deelprojecten. Door vooraf met alle partijen kaders voor de OV en de belevingsverlichting vast te leggen, kun je beheer en onderhoud bewaken en onder anders een wildgroei aan verschillende lichtvormen vermijden.
 • 14:20 - 14:30 uur – Afsluiting dag door gastheer – Gerrit Hasperhoven
 • 14:30 uur Borrel en netwerkmoment

Voor wie

De Kennisdeeldag op 4 oktober was interessant voor beheerders, beleidsmakers, managers en bestuurders binnen gemeenten. Tijdens deze Kennisdeeldag worden concrete handvatten gegeven om de juiste en meest efficiënte afwegingen te kunnen maken binnen de gemeente wanneer het gaat om beheer binnen de openbare ruimte.

Presentaties

U kunt hier de presentaties raadplegen.