Project Easypath volledig elektrisch uitgevoerd

Door: Dick Hettinga

Begin dit jaar startte de herinrichting van de Soomerwegh in de gemeente Castricum. De fietspaden waren toe aan onderhoud en dit resulteerde in een duurzaam fietspad dat veiliger is voor fietsers. Het ontwerp van het nieuwe fietspad heeft de gemeente opgesteld in samenwerking met het Verkeerspanel en de Fietsersbond. In dit ontwerp is tevens rekening gehouden met boomwortelopdruk. Daarom is voor de uitvoering gekozen voor de duurzame modulaire betonelementen van Easypath, exposant InfraCampus Harderwijjk. Het project is door de hoofdaannemer KWS in fases opgedeeld en is volledig elektrisch uitgevoerd.

Ruime, veilige en comfortabele fietsroute

Het traject is onderdeel van de ‘regionale doorfietsroute’. Doorfietsroutes zijn ruime en comfortabele fietsroutes die stedelijke regio’s met elkaar verbinden. Naast dat het fietspad veiliger wordt, wil de gemeente bewoners en bezoekers stimuleren om vaker de fiets te pakken.

Actuele ontwikkelingen vertaald in het ontwerp

Bij de totstandkoming van het ontwerp is rekening gehouden met actuele ontwikkelingen. Denk hierbij aan:

  • De komst van elektrische fietsen, bakfietsen, fatbikes en fietsen met kratten vraagt om meer ruimte op de fietspaden. Door bredere rijstroken wordt het makkelijker en veiliger om elkaar te passeren.
  • Om de veiligheid te vergroten zijn de verhoogde trottoirbanden langs de fietspaden verwijderd, omdat deze vaker leiden tot valpartijen.
  • De bomen langs het fietspad geven bij traditionele fietspaden boomwortelopdruk, waardoor een gelijkmatig oppervlak kan veranderen in een hobbelig fietspad vol scheuren. Het herstel van scheuren is een jaarlijkse kostenpost. Door het plaatsen van Easypath is worteldruk verleden tijd, omdat bij de gekoppelde betonelementen de fundatie nauwelijks verdicht is. Hierdoor is er meer ruimte voor water en zuurstof dat ten goede komt van de groei van de wortels.
  • Ook zijn de regenwaterputten (‘kolken’) verleden tijd. Het overtollig regenwater wordt naar de berm geleid en komt dus niet meer via het riool bij de waterzuivering. Bovendien wordt het riool bij hevige regenbuien minder belast.
  • Tot slot zijn concrete maatregelen genomen om de max. snel te verlagen naar 30 km/h. Door onder meer de aanleg van een plateau. Dit verlaagt de snelheid van in- en uitvoegend verkeer en voorkomt enkelvoudige ongevallen, omdat er geen verhoogde band langs het fietspad meer is.

Uniek onderhoudsvrij fietspad opgeleverd

In het voorjaar is het project Soomerwegh opgeleverd. De totale Soomerwegh in Castricum is bijna 1,4 kilometer lang. Een groot gedeelte van het fietspad is aan beide kanten vervangen door Easypath elementen in de kleur rood. Het fietspad is voor een groot deel 2,50m breed en een klein stuk van het fietspad is 4,00m breed.

Meer informatie over dit project?

Neem dan contact op met Jim Brouwer E. info@easypath.nl T. +31 (0) 88 01 56789