Aandacht voor de kwaliteit van afstromend hemelwater

Door: Corinna May - Rockwool Rainwater Systems

De aandacht voor de kwaliteit van afstromend hemelwater groeit. Waterkwaliteit is een complex onderwerp en veel belanghebbenden bekijken het vanuit verschillende invalshoeken, zoals drinkwater, zwemwater, enzovoort. Uiteindelijk is alles met elkaar verbonden.


Afstromend hemelwater en waterkwaliteit

Een belangrijk aspect van waterkwaliteit is afstromend hemelwater. In Nederland wordt hemelwater zoveel mogelijk afgekoppeld en lokaal geïnfiltreerd of afgevoerd naar oppervlaktewater. Dit helpt om overbelasting van ons rioolsysteem bij hevige buien te voorkomen en maakt de waterzuivering van afvalwater efficiënter.

Echter, het is inmiddels bekend dat afstromend hemelwater vaak niet als 'schoon' kan worden beschouwd, omdat het in aanraking komt met schadelijke stoffen zoals PAK's, zware metalen en microplastics. Hier is internationaal, maar ook in Nederland, veel onderzoek naar gedaan.


Kaderrichtlijn Water

In landen zoals Denemarken en Duitsland bestaat al langer strenge regelgeving die het voorbehandelen van afstromend regenwater voorschrijft. In Nederland lijkt de aandacht, met de naderende streefdatum 2027 van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), ook meer te vestigen op dit vraagstuk. Waar men zich voorheen vooral richtte op de kwantiteit van water (zo veel mogelijk afkoppelen en infiltreren), zien we nu een duidelijke toename in de aandacht voor de kwaliteit van het water dat we afkoppelen van het riool en teruggeven aan onze bodem en waterlichamen.

Verantwoordelijkheid en samenwerking

Een grote uitdaging is eigenaarschap. De watersector wordt bestuurd door veel partijen die alleen samen het verschil kunnen maken: het rijk, de provincies, waterschappen, gemeentes, landbouw en industrie. Deze gelaagdheid zorgt echter ook voor een impasse. Wie neemt het voortouw en zorgt voor eenduidige en consequent en structureel toegepaste regels? Brancheorganisaties zoals STOWA en RIONED delen lokaal of regionaal opgedane kennis en best practices met de sector.


Infiltratie in stedelijk gebied

Voor infiltratie in stedelijk gebied maakt de STOWA database bijvoorbeeld onderscheid tussen afstromend water van daken en wegen, en tussen woongebieden en bedrijventerreinen. Adviesbureau Tauw heeft recent een Leidraad Afkoppelen & Infiltreren ontwikkeld voor de provincie Utrecht. Aan de hand van dit beslisschema kan een gemeente bepalen of hemelwater licht of zwaar verontreinigd is en of aanvullende maatregelen nodig zijn, alvorens dit water te infiltreren.

Lozing van hemelwater op oppervlaktewateren

Waterschappen brengen de toestand van waterlichamen in kaart en bepalen in een beheerplan welke maatregelen nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren volgens de KRW richtlijnen. Lozingen van hemelwaterriolen komen in meerdere voorbeelden naar voren als bronnen van verontreinigingen. Hier ligt een opgave voor waterschappen, gemeenten en marktpartijen om samen oplossingen te vinden.

Samen de uitdaging aan

Met onze Rockflow® infiltratiebuffers kunt u bijdragen aan zowel de uitdaging van het beheren van de kwantiteit alsook de kwaliteit van water. Onze steenwol systemen kunnen veel water bergen en vertraagd afvoeren of infiltreren, en vangen dankzij het dichte netwerk van minerale vezels veelvoorkomende vervuiling af. Gemiddeld vangen onze systemen 80% van de vaste deeltjes en 50% van de chemische vervuiling af. Het systeem is ontworpen voor regelmatig onderhoud, waarbij de kanalen gereinigd kunnen worden.

Meer over de filterende werking van steenwol lees je in onze Bluepaper. In de Bluepaper lees je ook meer over:

  • De waterkwaliteit in Nederland en de wetgeving anno nu
  • Hoe filtratie met steenwol werkt
  • Wat Rockflow systemen in de praktijk voor u kunnen betekenen

Deelt u onze visie voor een waterbewuste toekomst en de ambitie om steden te transformeren in duurzame, leefbare omgevingen? Wij geloven in samenwerking met partners om tot creatieve én uitvoerbare oplossingen te komen. Alleen samen kunnen we onze toolbox voor klimaatadaptatie en een leefbare buitenruimte zo groot mogelijk maken. Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op.